Papart Arıcılık



23 Şubat 2011 Çarşamba

Varmı Kafkas gibisi.....

Türkiyenin kuzey doğusunun uç noktasındayım.böldemizde kar yağışı yoğunluğu yüksek.bu sene ortalama 3 metre kar yağdı.Bu şartlarda arıların kışlatılmasında dikkatli olunması gerekiyor. sonbahar bakımının eksiksiz yapılması şart.aksi halde erken ilkbahar dönemindeki ilk kontrolde moral bozukluğu kaçnılmaz olur.Bir çok yerde arıcı arkadaşlar bölgelerine  kafkas arısının verimli olduğunu yazarlar.Bazılarıda ısrarla her şart ve ortamda kafkas arısını  eleştirir.Kafkas arısı,soğuk iklim arısıdır ve kendi ana vatanı dediğimiz kafkasya ve çevresinde diğer bütün ırklardan üstün arı ırkıdır.Bölgesinde hem iklim hemde bitki örtüsüne adapte olmuş doğal seleksiyonla varlığını sürdürmüştür.


Kafkas arısı,kışlatmada arı mevcudunu önemli derecede azaltıyor deniyor.Sen kovan ve genotip yönetimini beceremiyorsan Kafkas arısı ne yapsın.  sistematik bir şekilde seleksiyon yapılırsa özellikle bal verimi , yumurtlama hızı ve miktarı ,hastalıklara karşı mukavemeti gibi fizyolojik verim özellikleri arttırılırsa kışlatma kayıpları azalır.ilkbahar gelişimi hızlı olur ve dolayısıyla verim artar.resimde de görüyorsunuz.Kafkas arısı,şubatın 23 ü ve kolni çok güçlü..




9 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Işık karda güzel arılarda ,demekki usulüne uygun olunca mükemmelikler yakalanabiliyor.Tabiiki kutup ayısını Afrikada yaşatamaycağınız gibi Muğla arısınıda Rusyada yaşatsanız bile randıman alamazsınız,hayvanlar bulundukları yöreye adapte olabiliyorlar ama uç noktada maalesef olmuyor.Taş yerinde ağır,herşey gönlünüze göre olsun,hasat mevsiminde tüm beklentilerinizin gerçekleşmesini dilerim, sevgi ve saygılarımla

aytekin ışık dedi ki...

ilhami bey,yüzde yüz katılıyorum.tşk ederim.hasat mevsiminde tüm arıcı arkadaşlarımızın memnun olacak düzeyde üretim yapmaları için dengeli bir sezon geçmesi dileklerimle ..

adem yamak dedi ki...

aytekin kardeşim. bu gün karadenizden geldim arhavi pazar çayeli yomra ve trabzon üzerinden memleketim olan karamürsele geldim doğa harikası denebilecek bir yerde yaşıyosunuz artvine yağıştan dolayı gidemedik ama inşaallah yazın gitmeyi ve sizide ziyaret etmeye niyetliyiz arılarınız maşallah çok güzel çalışmalarınızda başarılar dilerim. yeftin kovancı adem yamak .

mahmudiyearicilik dedi ki...

Her şey çok güzel. Arılarına maaşallah, nazar değmesin. İlhami beye katılıyorum. Taş yerinde ağırdır.
Saygılar

aytekin ışık dedi ki...

Adem Bey;Her zaman beklerim.gelirseniz kendi atölyemde iki adet yeni tasarım dediğiniz kovan altlığını yaptırırım ona göre:)
ayrıca çıta çakan delikanlıyıda getirin.selamlar

Bünyamin bey;tşk ederim.çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Aytekin kardeşim,çok oldu ordan bizlere daha sık haberler vermeni bekliyorum,inşallah bu yazın o tarafa yolum düşecek sana nasıl ulaşabilirim?

aytekin ışık dedi ki...

Salih Bey,çok memnun olurum.özellikle haziran ortası temmuz başı gibi gelirseniz.sizi bal üretimini yaptığım Papart yaylasına götürürüm.bana bir kaç gün önce mail atın. (aytekin_isik@mynet.com)contak kuralım. selamlar

Adsız dedi ki...

kafkasarısı 5 pareetmez bir arıdır

aytekin ışık dedi ki...

kaçak güreşemek yok.cesaretini topla ismini ekle konuşalım.biz fikirlere açığız.benimle aynı düşünmeyebilirsin.ancak tezini savunacağın özellikleri merak erdiyorum..